advies:

jullie kunnen het beste ieder een eigen testament maken

let op: dit advies is alleen waardevol als je de antwoorden op de vragen eerlijk hebt ingevuld

Voor jullie situatie staat in de wet wie je erfgenamen zijn. Dat zijn je partner en je kinderen. Jullie hebben ingevuld dat jullie getrouwd zijn en dat jullie alleen gezamenlijke kinderen hebben. Als je een testament maakt geldt dat ook voor kinderen die jullie samen in de toekomst eventueel nog krijgen. Jullie hebben geen kinderen uit andere relaties.

In de wet staat een basis regeling. Het is verstandig om toch een testament te maken omdat je met een testament elkaar veel beter kunt beschermen. Daardoor ben je veel minder afhankelijk van je kinderen. Die hebben in de testamenten van De Echte Notaris pas wat te zeggen als jullie er beiden niet meer zijn. Daarnaast kan je in een testament ook een voogdijregeling opnemen. Een testament is geen overeenkomst die je beiden tekent. Ieder maakt zijn eigen testament.

 • staat dat je partner alles krijgt. Jullie kinderen krijgen pas iets als jullie er beiden niet meer zijn.
 • benoem je een voogd over je minderjarige kinderen. Een voogd neemt de opvoeding op zich als jullie er beiden niet meer zijn. Het is belangrijk dat je dat zelf regelt omdat anders de rechter dat voor je gaat bepalen. Jullie hebben ingevuld dat zelf te willen bepalen en dus een voogd aan te wijzen. Jullie wijzen ook eventueel meteen een reserve-voogd aan voor het geval de voogd op dat moment niet meer als voogd wil of kan optreden.
 • wordt voorkomen dat als jullie er beiden niet meer zijn en ook de kinderen niet meer, alles naar één familie gaat. Stel je voor dat het hele gezin in een ongeluk terecht komt waardoor iedereen uiteindelijk overlijdt. Als je de wet zou toepassen zou de familie van degene die het laatst overlijdt alles erven. Dat is vaak niet de bedoeling. We verdelen dat eerlijk tussen de families van beide partners.
 • staat dat degene die van jou erft dat nooit hoeft te delen met een partner.
 • Je hebt best wat vermogen. In dat geval heb je advies nodig van een notaris hoe je in jouw geval zo weinig mogelijk belasting betaalt als je overlijdt. Dat betekent vaak dat je testamenten iets ingewikkelder worden.
 • Jullie hebben één of meer kinderen uit een andere relatie.
 • Jullie wonen in het buitenland of hebben bijvoorbeeld een huis in het buitenland.
 • Jullie willen niet dat jullie kinderen allemaal evenveel krijgen, bijvoorbeeld omdat jullie met één van de kinderen geen goede band hebben.
 • Jullie hebben een eigen bedrijf. Dit betekent dat je vaak een aantal extra dingen moet regelen.
 • Jullie hebben hele bijzondere wensen over de begrafenis of crematie of wie dat moet regelen.
 • Jullie willen dat bepaalde spullen naar andere mensen gaan.
 • Jullie willen dat de kinderen pas als ze wat ouder zijn dan 18 over hun erfenis kunnen beschikken als jullie er beiden niet meer zijn. Dat kan, maar dan moet je een bewindvoerder benoemen. Ook dat is geen standaard regeling.

Online een akte kopen

Twee testamenten met de standaard regelingen kosten bij De Echte Notaris 395 euro. Willen jullie dat we deze voor jullie maken dan kan je dat regelen door hierna op de knop “maak mijn akte” te klikken. Je laat dan je persoonlijke gegevens achter die we nodig hebben om de akten te maken. De notaris neemt binnen een werkdag contact met je op en maakt daarna meteen de akten voor je. Door op de knop “maak mijn akte” te klikken geeft je opdracht aan de notaris om de akte te maken. Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing. Je betaalt de akte per PIN bij het tekenen bij de notaris. De Echte Notaris heeft veel vestigingen dus er is altijd wel een vestiging in jouw regio. (Klik hier voor de notarissen)

Contact opnemen

Als je nog twijfelt of je in een standaard situatie zit dan kan je er ook voor kiezen om op de knop “neem eerst contact met me op” te klikken. Je wordt dan binnen een werkdag gebeld door een notaris. In dat gesprek wordt een en ander snel duidelijk. We vragen je wel even om alvast je gegevens achter te laten zodat als je ervoor kiest om de akte te laten maken je deze niet alsnog hoeft door te geven en de notaris meteen aan de slag kan voor je. Als je naar aanleiding van het gesprek er voor kiest om geen akte te laten maken dan vernietigen we deze gegevens.