regel je
samenlevings-
contract

Uit elkaar of overlijden?
Regel alles in het samenlevingscontract.

lees verder
je gaat een
huis kopen
Er moet opeens heel veel geregeld worden. De financiering, de verhuizing, de verbouwing, ga maar door. Een spannende en drukke tijd!

lees verder
je gaat
ondernemen
Ondernemen is het avontuur opzoeken. Altijd achter alle kansen aangaan. Het kost veel energie maar je krijgt er ook veel voor terug!

lees verder
Altijd bij jou in de buurt
Duidelijke taal
Scherpe tarieven
Zoveel mogelijk online doen
Wanneer het jou uitkomt

een samenlevingscontract:

zo gepiept!

Aan de hand van een aantal vragen bekijken we welke akte bij je past, wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten zijn.

welke akte past bij mij?   wat kost het?   Ik wil meer informatie   regel het nu

Welke akte past bij mij?

en wat kost het?

Om te bepalen welke akte het beste bij je past, moeten we nog een aantal zaken checken. Om dat te doen willen we allereerst een Echte Notaris bij jou in de buurt vinden. Op de pagina van de Echte Notaris in jouw buurt kunnen we je verder helpen.

De Echte Notaris bij

jou in de buurt:

Regel je notariszaken online én in jouw buurt. We hebben landelijke dekking. Zoek op je adres of postcode om een Echte Notaris bij jou in de buurt te vinden. We zijn je graag van dienst!

  wat is een

  samenlevingscontract?

  Het samenlevingscontract is een overeenkomst tussen partners. Je regelt daarin alles over het samenwonen. Dat doe je omdat je wilt voorkomen dat er problemen ontstaan als je uit elkaar gaat of als één van jullie overlijdt.

  wat kost het?

  waarom zou ik een

  samenlevingscontract maken?

  Een samenlevingscontract kost geld. Dat geld besteed je misschien liever aan leuke dingen. Er zijn drie redenen waarom het toch verstandig is om een samenlevingscontract te maken. Overlijden, ruzie en belastingen. We leggen dat hieronder uit.

  je regelt wat van wie is. Verder regel je wie wat betaalt aan kosten zodat als je uit elkaar gaat je daar geen problemen meer over krijgt omdat de één meer betaalde dan de ander omdat hij of zij meer geld verdiende.

  als je partner overlijdt en je erft van je partner moet je in Nederland al snel erfbelasting betalen. Als je een samenlevingscontract hebt en je woont zes maanden samen dan betaal je veel minder. Als je geen contract hebt pas na vijf jaar!

  als je pensioen opbouwt wil je misschien regelen dat als je overlijdt je partner jouw opgebouwde (partner)pensioen krijgt. Dat moet vaak via een samenlevingscontract. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat het opgebouwde pensioen weg is. Verder spreek je af dat als je uit elkaar gaat je het pensioen niet verdeelt.

  als je overlijdt en je hebt geen samenlevingscontract dan krijgt je partner niets! Niets van jouw spullen maar ook niets van de spullen die jullie samen hadden (dat kan ook het huis zijn). In het samenlevingscontract regel je dat alles wat jullie samen hebben naar je partner gaat als je geen kinderen hebt. Als je ook wilt dat je eigen spullen ook naar je partner gaat, dan moet je ook nog ieder een testament maken.

  als je samenwoont en je een samenlevingscontract hebt, betaal je snel minder belastingen. Je mag namelijk voor de fiscus jullie inkomen onderling slim verdelen. Maar ook de kosten, zoals de hypotheek mag je verdelen.

  als je samenwoont en je hebt kinderen dan is het alleen mogelijk om je partner echt goed te beschermen als je naast testamenten ook een samenlevingscontract hebt. Pas dan kan je het zo regelen dat je kinderen pas iets krijgen als je partner er ook niet meer is.

  Let wel op dat een samenlevingscontract wel gevolgen kan hebben voor andere dingen. Je moet bijvoorbeeld opletten als je bijstand of aow ontvangt, maar ook als je huurtoeslag of zorgtoeslag ontvangt.

  We hebben sinds kort een samenlevingscontract. Als ik nou zou komen te overlijden dan weet ik in elk geval dat mijn partner goed beschermd is!

  John Rose

  er zijn kinderen,

  wat dan?

  Dan moet je ieder ook nog een testament maken omdat je anders je kinderen onterft en dat is vaak niet de bedoeling. Doordat je naast het samenlevingscontract ook testamenten maakt, kan je elkaar goed beschermen. De kinderen krijgen dan pas wat als jullie er beiden niet meer zijn. De wet zegt dat je dat zo kunt regelen als je naast een testament ook een samenlevingscontract hebt. In de testamenten kan je dan meteen regelen wie de voogdij van de minderjarige kinderen krijgt als jullie er beiden niet meer zijn. In het samenlevingscontract leg je ook vast wat er gebeurt als je ruzie krijgt. Daarnaast heeft het fiscale voordelen om een samenlevingscontract te hebben.

  waarom ook een

  testament maken?

  Zoals hier links is uitgelegd, als er kinderen zijn. Als je geen kinderen hebt dan heb je een keuze. Of alleen een samenlevingscontract of een samenlevingscontract met twee testamenten. In beide gevallen heeft je partner recht op alle gemeenschappelijke goederen maar in het laatste geval (dus met testamenten) krijgt je partner ook jouw prive goederen en heb je geen medewerking meer nodig van je familie. Dat komt omdat je partner enig erfgenaam is en dus al automatisch eigenaar van alles wordt als jij komt te overlijden. Maar ook als je een eigen zaak hebt kan het verstandig zijn om ook een testament te maken omdat je dan misschien hele andere dingen wilt regelen. Als je rijk bent is het ook verstandig om een speciaal testament te maken om belastingen te besparen.

  een samenlevingscontract

  afsluiten

  Standaard situatie

  Je kan via deze site je samenlevingscontract en eventuele bijpassende testamenten laten maken. Voor standaard situaties hanteren we vaste prijzen. Een los samenlevingscontract kost 195 euro en een los samenlevingscontract met twee testamenten kost 495 euro. In die akten hebben we de meest voorkomende afspraken gezet.

  Afwijkende situatie

  Via de adviestool kom je er snel achter of jouw situatie standaard is. Zit je nou niet in die standaard situatie of wil je meer regelen, dan kunnen wij dat ook prima voor je regelen, maar dan moeten we jullie wel even spreken. Dat kan op kantoor, maar dat kan ook via Skype of FaceTime. In dat geval maken wíj de akte voor je. Dat is wel duurder omdat we er meer werk aan hebben. In dat geval kost een los samenlevingscontract 495 euro en een los samenlevingscontract met twee testamenten 650 euro. Als je situatie echter heel erg specifiek is kan het zijn dat het meer kost, maar dat geven we na het vrijblijvende gesprek meteen aan.

  Als je alleen een samenlevingscontract maakt en geen testamenten, dan hoef je nog geen eens langs de notaris als je beiden DigiD hebt en jullie situatie zich daarvoor leent. Als je ook testamenten laat maken dan moet je wel langs de notaris om de akten te tekenen.

  Vind hier je notaris