wijzig je
statuten
Willen de aandeelhouders statuten veranderen?
Regel het eenvoudig!

lees verder
Altijd bij jou in de buurt
Duidelijke taal
Scherpe tarieven
Zoveel mogelijk online doen
Wanneer het jou uitkomt

wat is

statutenwijziging BV?

De statuten zijn de spelregels van de BV. De statuten worden voor de eerste keer bij de oprichting van de BV vastgesteld en staan in de akte van oprichting. Als je deze spelregels wilt wijzigen, of alleen de naam of het doel van de BV, dan zal je de statuten van de BV moeten wijzigen. Voor deze wijziging is een notariële akte nodig.

wat kost het?

waarom zou ik

de statuten van mijn BV laten wijzigen?

Een statutenwijziging kost geld. Dat geld besteed je misschien liever aan het bedrijf. In een aantal gevallen is het echter belangrijk om de statuten te wijzigen. We leggen dat hieronder uit.

Stel je voor dat je ervoor kiest om een andere naam voor je bedrijf te kiezen. Die naam kan je als handelsnaam inschrijven in het Handelsregister, maar op officiële stukken, zoals nota’s zal je toch altijd de officiële naam moeten vermelden. We noemen dat de statutaire naam.

Daarnaast kan het zo zijn dat het doel niet meer overeenkomt met het doel dat in de statuten staat. Dat komt niet professioneel over en daarnaast is het denkbaar dat een transactie die in strijd met het doel van de BV is aangegaan achteraf wordt teruggedraaid.

Als er maar 1 aandeelhouder is dan zijn de spelregels niet zo heel erg van belang. Je bent het namelijk altijd wel eens met jezelf, toch? Je weet alleen nooit hoe het in de toekomst gaat lopen en ook niet of er in de toekomst misschien wel andere aandeelhouders of bestuurders bijkomen. Als er meerdere aandeelhouders zijn dan kunnen die spelregels heel nauw luisteren. Wanneer moet een aandeelhouder zijn aandelen aanbieden? Wat mag het bestuur doen? Er zijn genoeg onderwerpen te bedenken die je in de statuten goed moet vastleggen. Daarnaast kan je ook veel vastleggen in een aandeelhoudersovereenkomst, maar de statuten zijn de basis en die zullen dus op jouw situatie toegesneden moeten zijn.

Als er meerdere aandeelhouders zijn bestaat er eigenlijk niet iets als standaard statuten. Er zijn natuurlijk wel standaard oplossingen. Van belang is dat je eerst met elkaar bespreekt hoe je in bepaalde gevallen met elkaar omgaat. Vaak zijn dat zeer persoonlijke keuzes. De Echte Notaris weet precies wat er mogelijk is en komt samen met jullie snel tot goede onderlinge afspraken!

Ik ben zo blij dat ik goede statuten heb, dat scheelde enorm toen mijn zakenpartner overleed en ik met de erfgenamen om de tafel moest. In de statuten stond duidelijk dat zij de aandelen aan mij moesten aanbieden.

Jeanine de Gaulle

ik ben alleen aandeelhouder,

moet ik toch de statuten wijzigen?

Zoals hiervoor gezegd zijn de spelregels bij één aandeelhouder wat minder van belang, maar als je naam of het doel niet meer klopt, raden wij om de hiervoor gemelde redenen toch altijd aan om de statuten in overeenstemming te brengen met de werkelijke handelsnaam en het werkelijke doel.

we zijn met meer aandeelhouders, moeten we ook

een aandeelhouders-
overeenkomst maken?

In de statuten staan heel veel spelregels. Dat zijn allemaal algemene spelregels. Bijzondere afspraken kan je soms (niet altijd) ook in de statuten vast leggen, maar als je die wilt wijzigen moet je de statuten ook weer wijzigen. Daarnaast zijn statuten via de kamer van koophandel voor iedereen in te zien. Over het algemeen geldt dat het verstandig is om naast goede statuten ook een goede aandeelhoudersovereenkomst af te sluiten. Ook dat kan bij De Echte Notaris.

een statutenwijziging

laten maken vanaf 450 euro ex btw

Je kan via deze site niet zelf een statutenwijziging maken. Als er meerdere aandeelhouders zijn is het vaak lastig. Omdat er heel veel keuzes mogelijk zijn willen we jullie dat graag in een persoonlijk gesprek uitleggen en samen kijken welke regelingen bij jullie passen. Maatwerk dus. Dat gesprek kan ook via Skype, FaceTime of op een andere manier. Als je dat gesprek gehad hebt dan sturen we daarna het concept van de akte naar jullie. Als jullie dat willen hoeven jullie niet langs te komen voor het tekenen, maar kunnen jullie gewoon thuis de volmacht tekenen. Dat is het voordeel van De Echte Notaris. We nemen dan de akte nog even online met jullie door via Skype, FaceTime of op een andere manier.

Hoewel elke statutenwijziging net weer anders is willen we jullie toch een idee geven wat het kost. De meest eenvoudige statutenwijziging waarbij alleen de naam en/of het doel wordt gewijzigd, en er maar één aandeelhouder is, kost 450 euro ex btw. Als het ingewikkelder is en er meerdere aandeelhouders zijn en de bespreking niet langer duurt dan twee uur, wij een concept voor jullie maken naar aanleiding van die bespreking en jullie hebben later niet allerlei aanvullende wensen, dan kan de akte snel getekend worden dan rekenen we 750 euro ex btw. Is er daarnaast ook een aandeelhoudersovereenkomst nodig, dan kunnen we je telefonisch aangeven wat het ongeveer gaat kosten. Des te meer je in één keer regelt, des te goedkoper het kan omdat we het efficiënt voor je kunnen afwikkelen. In gemelde bedragen zit ook het maken van eventuele volmachten, het tekenen van de akte, het maken van de akte, het inschrijven van de akte bij het Handelsregister, het afgeven van digitale afschriften. Je weet bij De Echte Notaris dus waar je aan toe bent. Hebben we meer besprekingen of een langere bespreking nodig, dan is het duurder. We zullen dat natuurlijk wel duidelijk en tijdig aangeven, zodat jullie ook dan weten waar jullie aan toe zijn.

Vind hier je notaris