advies:

jullie kunnen het beste een samenlevingscontract en ieder een eigen testament maken

let op: dit advies is alleen waardevol als je de antwoorden op de vragen eerlijk hebt ingevuld

Voor jullie situatie staat in de wet wie je erfgenamen zijn. Dat zijn je kinderen. Je partner niet! Jullie hebben ingevuld dat jullie samenwonen of nog gaan samenwonen en dat jullie alleen gezamenlijke kinderen hebben. Als je een testament maakt geldt dat ook voor kinderen die jullie samen in de toekomst eventueel nog krijgen. Jullie hebben geen kinderen uit andere relaties. In jullie situatie is het noodzakelijk om zowel een samenlevingscontact als ieder een eigen testament te maken als je elkaar goed wilt beschermen. De kinderen hebben in de testamenten van De Echte Notaris pas wat te zeggen als jullie er beiden niet meer zijn. De wet zegt dat je dat zo alleen kunt regelen als je ook een samenlevingscontract afsluit. Een testament is geen overeenkomst die je beiden tekent. Ieder maakt zijn eigen testament.

  • staat dat je over en weer recht hebt op elkaars nabestaandenpensioen. Als je dat namelijk niet regelt is het recht op pensioen bij jouw overlijden gewoon weg. Dat is natuurlijk zonde. Op deze manier regel je dat je partner het opgebouwde nabestaandenpensioen krijgt.
  • regel je dat je veel sneller dan zonder samenlevingscontract minder erfbelasting betaalt als je partner overlijdt. Erfbelasting is de belasting die je moet betalen als je van iemand erft.
  • regel je dat duidelijk wordt wat van wie is. Je regelt wie wat moet betalen van de kosten.
  • staat dat je partner alles krijgt. Jullie kinderen krijgen pas iets als jullie er beiden niet meer zijn.
  • staat niets geregeld over voogdij. Jullie hebben ingevuld dat niet te willen regelen.
  • wordt voorkomen dat als jullie er beiden niet meer zijn en ook de kinderen niet meer, alles naar één familie gaat. Stel je voor dat het hele gezin in een ongeluk terecht komt waardoor iedereen uiteindelijk overlijdt. Als je de wet zou toepassen zou de familie van degene die het laatst overlijdt alles erven. Dat is vaak niet de bedoeling. We verdelen dat eerlijk tussen de families van beide partners.
  • staat dat degene die van jou erft dat nooit hoeft te delen met een partner.
  • Het huis waar jullie in wonen is van één van beiden en je wilt regelen dat de waardestijging (of waardedaling) voor jullie beiden is.
  • Eén van beiden betaalt meer dan de ander aan de kosten van het huis dat jullie samen hebben (bijvoorbeeld aan de aflossing van de hypotheek) en die wil dat later terug hebben.
  • Het huis waar jullie in wonen is van één van beiden en de ander betaalt mee aan de kosten (bijvoorbeeld aflossing van de hypotheek) maar wil dat later terug hebben.
  • Je hebt ieder eigen vermogen en je wilt daarover bijzondere afspraken maken als je uit elkaar gaat.
  • Je wilt ook afspraken maken over de verdeling van het spaargeld dat overblijft van jullie inkomen als de kosten van de huishouding betaald zijn.
  • Als je samenwoont heb je geen recht op partneralimentatie. Als je dat toch wilt regelen dan moet je daar een bijzondere regeling voor opnemen.
  • In sommige gevallen sparen of beleggen mensen bij hun werkgever voor hun pensioen. Als je dat wilt delen als je uit elkaar gaat, dan moet je dat regelen.
  • Je hebt best wat vermogen. In dat geval heb je advies nodig van een notaris hoe je in jouw geval zo weinig mogelijk belasting betaalt als je overlijdt. Dat betekent vaak dat je testamenten iets ingewikkelder worden.
  • Jullie hebben één of meer kinderen uit een andere relatie.
  • Jullie wonen in het buitenland of hebben bijvoorbeeld een huis in het buitenland.
  • Jullie willen niet dat jullie kinderen allemaal evenveel krijgen, bijvoorbeeld omdat jullie met één van de kinderen geen goede band hebben.
  • Jullie hebben een eigen bedrijf. Dit betekent dat je vaak een aantal extra dingen moet regelen.
  • Jullie hebben hele bijzondere wensen over de begrafenis of crematie of wie dat moet regelen.
  • Jullie willen dat bepaalde spullen naar andere mensen gaan.
  • Jullie willen dat de kinderen pas als ze wat ouder zijn dan 18 over hun erfenis kunnen beschikken als jullie er beiden niet meer zijn. Dat kan, maar dan moet je een bewindvoerder benoemen. Ook dat is geen standaard regeling.

Online een akte kopen

Een samenlevingscontract met twee testamenten met de standaard regelingen kosten bij De Echte Notaris 495 euro. Willen jullie dat we deze voor jullie maken dan kan je dat regelen door hierna op de knop “maak mijn akte” te klikken. Je laat dan je persoonlijke gegevens achter die we nodig hebben om de akten te maken. De notaris neemt binnen een werkdag contact met je op en maakt daarna meteen de akten voor je. Door op de knop “maak mijn akte” te klikken geeft je opdracht aan de notaris om de akte te maken. Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing. Je betaalt de akte per PIN bij het tekenen bij de notaris. De Echte Notaris heeft veel vestigingen dus er is altijd wel een vestiging in jouw regio. (Klik hier voor de notarissen)

Contact opnemen

Als je nog twijfelt of je in een standaard situatie zit dan kan je er ook voor kiezen om op de knop “neem eerst contact met me op” te klikken. Je wordt dan binnen een werkdag gebeld door een notaris. In dat gesprek wordt een en ander snel duidelijk. We vragen je wel even om alvast je gegevens achter te laten zodat als je ervoor kiest om de akte te laten maken je deze niet alsnog hoeft door te geven en de notaris meteen aan de slag kan voor je. Als je naar aanleiding van het gesprek er voor kiest om geen akte te laten maken dan vernietigen we deze gegevens.